ČESKÉ STAVEBNÍ STANDARDY
     Vyhledávání :      
Naše služby Legislativní rámec Projektová dokumentace Zadávání staveb Kvalifikace Ceny ve stavebnictví Popisovníky Datová základna Otázky a odpovědi  
   ÚVOD
   ZEMNÍ PRÁCE
   ZAKLÁDÁNÍ STAVEB
   SVISLÉ KCE
   VODOROVNÉ KCE
   DRÁHY, KOMUNIKACE
   OMÍTKY A VÝPLNĚ
   TRUBNÍ VEDENÍ
   DOKONČOVACÍ KCE
   IZOLACE
   ZTI
   ÚSTŘEDNÍ TOPENÍ
   KONSTRUKCE
      761 Sklobetonové
      762 Tesařské
      763 Dřevostavby
      764 Klempířské
      765 Pokrývačské
      766 Truhlářské
      767 Zámečnické
      769 Prvky z plastů
   PODLAHY
   ÚPRAVY POVRCHŮ
   ZASKLÍVÁNÍ
 
 
 
 

  765 - Krytiny tvrd

1. OBSAH STANDARDU

STANDARDY KONSTRUKCÍ
Obsah standardu je popsán následujícími technickými a kvalitativními parametry.

Zastřešení.
Pokrytí ploch sklonu do 750, včetně přisekání krytiny u proniků, úžlabí, nároží a položení doplňkových tvarovek. Neplatí pro pokrytí ploch tvaru kužele, báně apod. Obsahem standardu je překontrolování podkladu, přeměření plochy, podávání potřebného materiálu ze střešního prostoru na střechu s rozmístěním po střeše (technologická manipulace), položení a upevnění krytiny, sekání krytiny u proniků (komíny, světlíky, střešní okna), osazování prostupových tvarovek (komínky, antény, bleskosvody), střešních lávek, střešních vikýřů, přisekání krytiny k úžlabí, hřebenu, nároží apod., položení hřebenáčů, vytvoření úžlabí, vyčištění žlabů od úlomků.

Obklad stěn
Pokrytí ploch sklonu přes 750 , včetně přisekání kolem otvorů, přibití krytiny k podkladu. Obsahem standardu je překontrolování podkladu pro pokrývání včetně přeměření plochy, podávání potřebného materiálu s rozmístěním (technologická manipulace), založení krytiny s orýsováním plochy, pokládání krytiny s upevněním, přisekání krytiny kolem otvorů (okna, ventilace apod.) a proniků (nosiče bleskosvodů apod.)

Pokrytí ohradních zdí
Pokrytí koruny volně stojících zdí do malty, s přisekáním ukončení, vyspárování. Obsahem standardu je překontrolování a přeměření zdiva pro pokrývání, podávání potřebného materiálu s rozmístěním (technologická manipulace), natažení provázku, trvalé pokrytí zdi úplně do malty, případné přisekání ukončení, vyspárování maltou, promíchání malty s přidáváním vody a cementu, přerovnání řad, očištění od úlomků a malty.

Pokrytí požárních zdí
Pokrytí zdí vystupujících nad rovinu střechy do malty, vyspárování. Obsahem standardu je překontrolování a přeměření zdiva pro pokrývání, podávání potřebného materiálu s rozmístěním (technologická manipulace), natažení provázku, trvalé pokrytí zdi úplně do malty, případné přisekání, vyspárování maltou, promíchání malty s přidáváním vody a cementu, očištění od úlomků a malty

Podstřešní fólie
Vodotěsná konstrukce zamezující pronikání vody a sněhu do podstřešního prostoru. Obsahem standardu je podávání potřebného materiálu s rozmístěním, rozvinutí a položení, řezání.

Parotěsná fólie
Parotěsná konstrukce zamezující pronikání vlhkosti z interiéru do tepelné izolace. Obsahem standardu je přeměření plochy, podávání potřebného materiálu s rozmístěním, rozvinutí, naměření, řezání, přiložení a přikotvení, přelepení spojů.

Izolace polystyrenovými deskami vně krovu pod krytinou tvrdou
Jedná se o integrovanou izolaci tvořenou tvrzenými, stabilizovanými deskami z pěnového polystyrenu tvarově upravenými pro montáž shora na střešní latě a pro následné pokládání krytiny pálené nebo betonové. Obsahem standardu je montáž polystyrenových desek shora na střešní latě, u hřebene a úžlabí oboustranné naměření a zkrácení izolačního materiálu podle sklonu hřebene a úžlabí a provedení tmelení, popřípadě použití hřebenového dílce pro obě strany hřebene a provedení tmelení.

__________________________________________________________________

VNITROSTAVENIŠTNÍ PŘESUN, TECHNOLOGICKÁ MANIPULACE A LEŠENÍ

Vnitrostaveništní přesun

Vnitrostaveništním přesunem se rozumí veškerá manipulace s materiálem nezbytným ke zhotovení požadované konstrukce (práce) v rámci staveniště ze skládky po jeho zabudování. Popisovník nevymezuje způsob ani rozsah vnitrostaveništního přesunu. Při ocenění podle popisovníku musí být vnitrostaveništní přesun součástí nabídkové ceny.

Technologická manipulace

Technologickou manipulací se rozumí veškerá manipulace s materiálem nezbytným ke zhotovení požadované konstrukce v prostoru montáže, obvykle v rozsahu půdního prostoru. Kromě rozmístění materiálu po střeše zahrnuje i podávání materiálu z půdy na střechu. Popisovník nevymezuje způsob ani rozsah technologické manipulace. Při ocenění podle popisovníku musí být technologická manipulace součástí nabídkové ceny.

Lešení

Lešením se rozumí konstrukce umožňující provádění prací i nad dosažitelnou výšku. Popisovník nevymezuje druh, způsob použití, rozsah ani dobu použitého lešení. Při ocenění podle popisovníku musí být potřebné lešení součástí nabídkové ceny.

ZPŮSOB MĚŘENÍ
Plocha zastřešení, demontáže nebo vyspravení se určuje v m2 rozvinuté plochy střešního pláště. Je ohraničena osou hřebene, osou nároží, osou úžlabí, okapní hranou, vnitřní hranou požární nebo štítové zdi, popř. průsečnicí s krytinou jiného druhu.

Z celkové plochy krytiny se odečítají:
a) plochy proniků, komínů, světlíků, střešních oken, ventilačních průduchů, vikýřů a plochy s jinou krytinou jednotlivě větší než 2m2,
b) plochy oplechování úžlabí rš přes 660 mm a oplechování okapů rš přes 330 mm, a to plochou nepokrytou tvrdou krytinou.

Plocha krytiny vikýřů se měří samostatně. Plocha obložení stěn nebo demontáže obložení stěn se určuje v m2 z rozměrů stěny podle projektu. Z celkové plochy obložení stěn se odečítají otvory a neobložené plochy jednotlivě větší než 1 m2.

__________________________________________________________________

2. TECHNICKÉ SPECIFIKACE

Technickými specifikacemi se pro účely vyhlášky č-239/2004, kterou se stanoví podrobný obsah a rozsah zadávací dokumentace stavby, rozumí souhrny technických a uživatelských standardů stavby, které stanoví jednoznačně jakostní technické parametry navrhovaných technologií, konstrukcí, výrobků a materiálů, a to v rozsahu jejich jednoznačně stanovených stavebně fyzikálních požadavků a technických parametrů.

KONSTRUKCE A PRÁCE

Na provádění, měření a kvalitu prací se vztahují příslušné ČSN, obecně závazné předpisy nebo normy výrobců v plném znění. Provádění, měření a kvalitu prací v současné době nepředepisuje žádná platná norma.

MATERIÁLY

Na dodávky materiálů požadovaných k vytvoření krytin tvrdých se vztahují příslušné certifikáty jakosti ISO a příslušné normy.

Jsou to zejména:
- ČSN EN 12326-2 (721891) Výrobky z břidlice a přírodního kamene pro skládanou
střešní krytinu a vnější obklady - Část 2: Zkušební metody
- ČSN EN 492 (723401) Vláknocementové střešní desky a tvarovky. Technické
požadavky a zkušební metody
- ČSN EN 494 (723402) Vláknocementové vlnité střešní desky a tvarovky. Technické
požadavky a zkušební metody
- ČSN 72 2680 (722680) Pálená krytina. Základní technické požadavky
- ČSN EN 538 (722681) Pálené střešní tašky pro skládané krytiny. Stanovení únosnosti
- ČSN EN 1304 (722684) Pálené střešní tašky pro skládané krytiny - Definice a
specifikace výrobků
- ČSN EN 490 (723240) Betonová krytina. Požadavky na výrobek
- ČSN EN 544 (747709) Asfaltové šindele s minerální a/nebo syntetickou výztužnou
vložkou

3. BEZPEČNOST A HYGIENA PRÁCE

Při Provádění prací je nezbytné dodržování všech platných předpisů BOZP a všech bezpečnostních listů vystavených výrobci materiálu.

__________________________________________________________________

4. NÁZVOSLOVÍ A ZKRATKY


NÁZVOSLOVÍ

Střechy jednoduché jsou střechy pultové a sedlové. Střechy složité jsou střechy valbové, křížové, mansardové a stanové. Složitost ve spojení „příplatek za složitost“ vyjadřuje rozdíl pracnosti na střechách složitých a jednoduchých. Stěna je konstrukce o sklonu přes 750.

ZKRATKY
- neuvedeno

__________________________________________________________________

5. POPIS TECHNICKÝCH PARAMETRŮ POŽADOVANÉHO MATERIÁLU

Pro určení standartu materiálů používaných k provedení krytin tvrdých je nezbytný minimální popis vyjadřující základní vlastnosti výrobku.

PRO PÁLENOU A BETONOVOU KRYTINU
- typ, tvar
- druh povrchové úpravy (režná, engoba, glazura)
- mrazuvzdornost
- nasákavost

PRO VLÁKNOCEMENTOVOU KRYTINU
- tvar
- mrazuvzdornost
- nasákavost
- nepropustnost vody
- ohybový moment
- pevnost v tahu za ohybu

PRO SKLOLAMINÁTOVOU KRYTINU, DESKOVOU KRYTINU Z PVC, DESKOVOU BITUMENOVOU KRYTINU
- únosnost
- hořlavost
- tvarová stálost
- odolnost proti UV záření
- odolnost proti větru
- odolnost vůči změnám teploty

PRO BITUMENOVÉ ŠINDELE
- druh vložky
- hmotnost impregnace
- druh impregnace (asfalt oxidovaný, modifikovaný)


 


   Copyright RTS, a.s.